Jääkiekon World Cup, eli maailmancup, on hieman omituinen, mutta omituisuudessaan todella mielenkiintoinen osa lätkän arvokisakattausta. Vuoteen 1991 asti Canada Cupin nimellä tunnettu World Cup on MM-kisojen ohella toinen lätkävuoden 2016 päätapahtumista. Aiemmin Euroopan ja Amerikan mantereiden välille jaettu turnaus järjestetään syyskuun ja lokakuun aikana Kanadassa, Toronton kaupungissa. Tänä vuonna liikutaan siis aivan jääkiekon syntymaisemissa koko turnauksen ajan.
Jääkiekon World Cup 2016 Torontossa
Jääkiekon World Cup 2016 järjestetään Torontossa 17. syyskuuta – 1. lokakuuta. Kyseessä on järjestyksessään kolmas World Cup -turnaus, ja sen taustalla toimivat NHL, NHLPA sekä kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF.
Turnausformaatti on yksinkertainen. Jääkiekon World Cup 2016 on kuuden maajoukkueen ja kahden yhdistelmäjoukkueen välinen turnaus, jossa kahdeksan turnausjoukkuetta on jaettu kahteen neljän joukkueen lohkoon: 1 ja 2. Kaikki joukkueet pelaavat molemmissa lohkoissa toisiaan vastaan kerran, ja lohkon kaksi parasta joukkuetta etenevät välieriin, joissa ratkotaan lohkojen välistä paremmuutta. Ensin lohkoykköset pelaavat toisen lohkon kakkosia vastaan kerrasta poikki -systeemillä pelattavissa välierissä. Sitten on vuorossa finaalisarja välierien voittajajoukkueiden välillä. Finaalit pelataan paras kolmesta -systeemillä, kunnes voittaja on selvillä viimeistään lokakuun 1. päivänä. Kaikkien pelien näyttämönä toimii sama halli, Air Canada Centre.
Lue lisää vuoden 2016 maailmancupista Kiekkoareenalla
Jääkiekon maailmancupiin osallistuvat maajoukkueet ovat vuonna 2016 Suomi, Kanada, Yhdysvallat, Ruotsi, Tsekki ja Venäjä. Lisäksi turnauksessa pelaavat Pohjois-Amerikan nuorten, alle 23-vuotiaiden pelaajien yhdistelmäjoukkue, sekä yhdistelmäjoukkue kaikista muista Euroopan maista.
Kiekkoareenalla me tarjoamme sinulle lohkoarviot molemmista kisalohkoista, vedonlyöntivinkkejä ja ylipäätään kelpo kisaoppaan, jonka avulla World Cupin seuraaminen helpottuu huomattavasti. 2016 on maajoukkuelätkän ystäville huippuvuosi, ja meidän matkassamme pysyt aina ajantasalla kisauutisista.
Canada Cupin historia

Suomen joukkue Canada Cupissa 1987
Isäntämaa Kanadan lisäksi turnauksessa esiintyivät Neuvostoliitto, Yhdysvallat, Ruotsi, Tsekkoslovakia, Suomi ja Länsi-Saksa, joka korvasi Leijonat vuoden 1984 turnauksessa

Canada Cup -julisteita vuodelta 1976
Oma turnaus kannattaa
Kanada ei saanut milloinkaan nähdä ykkösmaajoukkuettaan kaukalossa, sillä sekä olympialaiset että MM-kisat olivat tähän aikaan amatööriturnauksia. Euroopan lätkäsarjoissa pelaavat jääkiekkolijat laskettiin vielä amatööripelaajiksi, mutta Kanadan NHL-pelaajia ei. Siksi Kanada aloitti oman Canada Cupin järjestämisen NHL:n sarjatauon aikana.
Se toden totta kannatti: Kanada voitti viidestä turnauksesta neljä, vain Neuvostoliiton pystyessä horjuttamaan sitä voitollaan vuonna 1981. Viimeinen Canada Cup pelattiin vuonna 1991, minkä jälkeen turnaus muuttui nimeltään jääkiekon World Cupiksi.
Jääkiekon World Cupin historia
Vuonna 1996 Canada Cupin korvaamaan luotu World Cup on käyty tähän mennessä vasta kaksi kertaa. Aiemmat World Cupit on jaettu Euroopan ja Pohjois-Amerikan välille niin, että alkulohkot on pelattu molemmilla mantereilla erikseen, ja lopputurnaus on järjestetty aina rapakon tuolla puolella.
Ensimmäinen lopputurnaus järjestettiin Montrealissa, ja sen voitti Yhdysvallat lyötyään kisaisäntä Kanadan finaalisarjassa voitoin 2 – 1. Toinen lopputurnaus pelattiin Torontossa, joka toimii myös vuoden 2016 World Cupin näyttämönä – tällä kertaa alkulohkot mukaan lukien. Suomalaisfanit muistavat vuoden 2004 World Cupin varmasti erittäin hyvin, sillä Leijonat taistelivat itsensä sensaatiomaisesti aina loppuotteluun saakka. Kanada oli kuitenkin lopulta maalin verran parempi, ja suomalaiset saivat tyytyä hopeamitaleihin.
World Cup 1996 – Kanada vs. USA
Ensimmäisessä World Cupissa vuonna 1996 pidettiin perinteitä kunniassa, sillä turnausvoitosta taistelivat tuttuun tyylin tiukimmin pohjois-amerikkalaiset joukkueet. Yllätys ei ollut lopulta sekään, kumpi joukkueista ylsi maailmancupin voittoon: harvinaisesti haastajana turnaukseen lähtenyt Kanada sai taipua Team USA:n käsittelyssä sekä alkulohkossa että finaalisarjassa. Kanada voitti ensimmäisen finaaliottelun lukemin 4 – 3, mutta Yhdysvallat osoitti paremmuutensa vieden seuraavat kaksi peliä nimiinsä 5 – 2.
Turnauksen pistepörssiä hallitsivat ylivoimaisesti yhdysvaltaispelaajat, ja varsinkin Brett Hull, Keith Tkachuk ja John LeClair pelasivat hienon turnauksen.
World Cup 2004 – Suomi hopealla
Edellinen kerta, kun jääkiekon World Cup järjestettiin, oli vuonna 2004. Suomi aloitti kisat mainiosti voittamalla Euroopan lohkon maalieron turvin ja jättäen taakseen Ruotsin, Tsekin ja Saksan. Koska turnausformaatissa kaikki lohkojoukkueet menivät jatkoon, kohtasi Suomi puolivälierässä Saksan toistamiseen – ja voitti tälläkin kertaa, tosin nihkeästi 2 – 1.
Välierissä Leijonat teki todellisen urotyön kammetessaan Yhdysvaltain jokkueen ulos kisoista samoin 2 – 1 -lukemin kuin Saksankin. Suomen sankariksi nousivat Olli Jokinen ja Saku Koivu, jotka nostivat Suomen viimeisessä erässä lopulta Team USA:n ohi. Kanada puolestaan voitti toisessa välierässä Tsekin jatkoajalla, joten Leijonat kohtasivat finaalissa vaahteranlehtipaitaisen kotijoukkueen.
Yksiosaisena poikkeuksellisesti pelatussa finaalissa Joe Sakic ja Mario Lemieux juonivat Kanadan johtoon heti ensi minuutilla. Kanada nollasi Suomen suurimmat tähdet Teemu Selänteen johdolla, ja vaikka Tuomo Ruutu ja Riku Hahl onnistuivatkin tuomaan Suomen kahdesti tasoihin maalin tappioasemasta, vei Kanada lopulta tasaisen finaalin nimiinsä 3 – 2.
World Cupin ja Canada Cupin mitalitaulukko
Maa | Mestaruudet | Hopeat |
Kanada | 4 | 2 |
Venäjä (N-liitto) | 1 | 1 |
Yhdysvallat | 0 | 2 |
Ruotsi | 0 | 1 |
Tsekki (Tsekkoslovakia) | 0 | 1 |
Suomi | 0 | 1 |